21 C
Pristina
E premte, 21 Qershor, 2024

​Si ta gjeni një punë më të mirë në vitin 2024?

Nëse gjithë viti i kaluar ju ka shkuar ters për shkak të punës, ka shumë gjasë që këtë fillmvit ta keni nisur duke menduar për një punë të re. Sipas një ankete të dhjetorit të CNBC|SurveyMonkey për fuqinë punëtore thekson se 7776 punëtorëve amerikanë, 36% e të anketuarve kanë menduar seriozisht të lënë punën e tyre në tre muajt e fundit.

Të anketuarit në sondazh thonë se faktorët më të rëndësishëm për lumturinë e tyre në punë janë puna kualitative (33%), paga e mirë (23%) dhe kontrolli se si e bëjnë punën e tyre (16%).

Ekspertët thonë se tremujori i parë i vitit është një kohë e mirë për të kërkuar një pozicion të ri që mund të përmbushë disa nga këto dëshira. Bizneset zakonisht e nisin vitin me buxhete të rifreskuara që i lejojnë ata të zgjerojnë ekipet, të nisin iniciativa të reja dhe të punësojnë anëtarë të ri në kompani.

Por me kaq shumë njerëz që vlerësojnë vendimet e tyre të Vitit të Ri dhe mendojnë për një pozitë të re ose ndryshim karriere, ju duhet të ndërmerrni hapat e duhur për ta arritur punën e re.

Nëse po përshpejtoni kërkimin tuaj të punës këtë muaj, këtu janë disa mënyra për të filluar:

Rifreskoni CV-në tuaj dhe mos kini frikë të përdorni ndihmësit e IA

Nëse keni qenë në të njëjtin pozicion për disa vite, ekziston mundësia që rezymeja juaj të mos jetë përditësuar që kur keni marrë rolin pozitën tuaj aktuale. Rekrutuesit dhe menaxherët e punësimit mund të shpenzojnë vetëm disa sekonda për të analizuar CV-në tuaj, por kjo e bën edhe më të rëndësishme që të keni një të tillë që lexohet lehtë dhe tregon se i përmbushni kualifikimet e tyre me një shikim.

Ju mund të përdorni mjetet e AI për t’ju ndihmuar. Shumë ekspertë rekomandojnë përdorimin e ChatGPT si mjetin ideal për t’ju ndihmuar. Ai mund t’ju ndihmojë me formatin, pikat dhe madje edhe me përfshirjen e fjalëve dhe frazave nga një listë e caktuar pune në seksionin tuaj të përvojës. Vetëm kini kujdes – mjetet e inteligjencës artificiale dihet se “halucinojnë” informacionin, tha ekspertja e karrierës së TopResume Amanda Augustine për CNBC Make It në shtator, kështu që sigurohuni që të jeni një korrektues i kujdesshëm.

Përditësoni LinkedIn-in tuaj, duke theksuar aftësitë dhe promovimet

Shumica dërrmuese e rekrutuesve përdorin LinkedIn si një mjet shtesë verifikimi për kandidatët për punë. Pra, të kesh një profil të përditësuar mund të rrisë shanset për të gjetur një punë të re që ju përshtatet juve dhe dëshirave tuaja. Sigurohuni që seksioni juaj i aftësive të jetë i plotësuar – me të paktën pesë aftësi – dhe mos harroni të përfshini çdo promovim që keni arritur në punë.

Përditësimi i rregullt i profilit tuaj në LinkedIn madje mund të jetë një ide e mirë nëse nuk po aplikoni në mënyrë aktive për punë të reja, por jeni në fazat e hershme të shqyrtimit të ndërrimit të vendit të punës. Mbajtja aktuale e informacionit tuaj mund të ndihmojë rekrutuesit që po kërkojnë kandidatë të rinj t’ju gjejnë juve.

Thjesht mos përdorni shenjën “i hapur për të punuar” në profilin tuaj, tha ish-rekrutimi i Google Nolan Church, tani CEO i tregut të talenteve Continuum. Duket pak dëshpëruese.

Mos humbisni kohë në një letër motivuese nëse nuk kërkohet

Sipas ish-rekrutuesit të Disney dhe ekzekutivit të burimeve njerëzore, Simon Taylor, letrat motivuese janë “krejtësisht opsionale për pozitat që zakonisht kërkojnë diploma universiteti dhe bëhen më pak të rëndësishme për ata që kanë arritur në karrierën e tyre”. Shumica e punëdhënësve thjesht nuk po kërkojnë të lexojnë 600 fjalë të tjera se pse e dëshironi punën.

Thënë kështu, nëse një aplikim kërkon një letër motivuese dhe ju vendosni ta dërgoni një të tillë, ia vlen koha juaj dhe e tyre. “Letrat e motivimit janë të vlefshme vetëm nëse janë të personalizuara”, thotë Taylor. Pra, sigurohuni që të përfshini jo vetëm pozitën për të cilin po aplikoni, por edhe atë që ju bën ju dhe përvojën tuaj një person që përshtatet shumë me pozitën.

Lini pak kohë për kërkime

Sigurohuni që të shqyrtoni përgjigjet tuaja për pyetjet e zakonshme – si “Më trego për veten” – dhe mbani shënim disa për t’i shtuar listës suaj të pyetjeve që mund t’i bëni çdo punëdhënësi të mundshëm.

Është gjithashtu një kohë e mirë për të kontrolluar dollapin tuaj. Me rritjen e punës në distancë dhe orareve hibride, shumë njerëz nuk i kushtojnë shumë rëndësi veshjes Për intervista, ju ende duhet të visheni në mënyrë të përshtatshme. Nëse jeni ende në dyshim, pyesni një rekrutues se çfarë do të presë punëdhënësi juaj i ardhshëm./AkademiPune

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të ATVLIVE.TV në Viber.

Bëni Subscribe në kanalin zyrtar të ATV-së në YouTube – Kliko KËTU

LAJME TË TJERA

spot_img
spot_img

PUBLIKUAR SË FUNDI

spot_imgspot_img
spot_img

LAJME TË TJERA