2 C
Pristina
E enjte, 7 Dhjetor, 2023
spot_img

​Punët që ofrojnë më së shumti siguri momentalisht

Viti 2023 është konsideruar si viti kur ekonomia ka hyrë në një recesion, me rritje të ngadalësuar të vendeve të punës, inflacion më të lartë dhe rritje të normave të interesit. Shumë kompani kanë filluar të largojnë një numër të madh punëtorësh nga puna. Siguria e punës është më e rëndësishme tani se kurrë.

US News rendit sigurinë e punës bazuar në nivelin aktual të kënaqësisë së punëdhënësit, nivelin e stresit dhe balancën punë-jetë. Ne Në këtë listim është i përfshirë edhe potenciali për rritje të vendeve të punës në këtë pozicion gjatë 10 viteve të ardhshme.

AkademiPune ju liston disa nga profesionet që përfshijnë disa nga karrierat më të qëndrueshme të këtij viti.

Terapistët e frymëmarrjes – janë të kërkuar në spitale, zyra mjekësh dhe klinika për të ndihmuar të moshuarit që kanë probleme me frymëmarrjen. Terapistët e frymëmarrjes trajtojnë kushtet që lidhen me ndotjen e ajrit, pirjen e duhanit ose urgjencat shëndetësore. Rreth 13.6% më shumë vende pune për terapist të frymëmarrjes janë parashikuar për vitin 2021-2031.

Zhvilluesit e web-it – Mundësitë e punësimit për zhvilluesit e uebit dhe dizajnerët dixhitalë pritet të rriten së bashku me mundësitë e tregtisë elektronike. Zhvilluesit e uebit dhe dizajnerët dixhitalë janë gjithashtu të kërkuar për të siguruar që faqet e internetit t’u përmbahen praktikave më të mira të uebit për shikimin e përmbajtjes në pajisjet celulare dhe ekranet më të vegjël. Rritja e parashikuar e punësimit është 30% nga 2021 në 2031.

Epidemiolog/Shkencëtar Mjekësor – Kërkesa për epidemiologë është rritur me pandeminë COVID-19 dhe do të vazhdojë të rritet me zbulimin e sëmundjeve të reja. Do të nevojiten epidemiologë për të hulumtuar trajtimet. Shumë nga këto vende pune janë të disponueshme në nivel shtetëror dhe në qeveritë lokale. Ka gjithashtu kërkesë në rritje për shkencëtarë mjekësorë që ofrojnë shumë shërbime të kujdesit shëndetësor ndërsa njerëzit plaken dhe kanë nevojë për trajtim për sëmundje kronike si kanceri. Shkencëtarët mjekësorë janë gjithashtu të nevojshëm për të hulumtuar tendencat shëndetësore pasi më shumë njerëz udhëtojnë dhe sëmundjet përhapen ndërkombëtarisht. Punët për epidemiologët dhe shkencëtarët mjekësorë parashikohen të rriten 25.8% nga 2021 deri në vitin 2031.

Analist financiar – Punët e analistëve financiarë janë të kërkuara nga kompanitë që kërkojnë të përmirësojnë financat e tyre dhe të menaxhojnë investimet e tyre me analiza të cilësisë së lartë. Punësimi për analistët financiarë parashikohet të rritet me 9.3% gjatë dekadës së ardhshme, që është më shpejt se mesatarja për të gjitha profesionet.

Teknik i Shkencës dhe Mbrojtjes së Mjedisit – Meqë shqetësimet për mjedisin po rriten si brenda ashtu edhe jashtë vendit, bizneset dhe qeveritë kanë nevojë për teknikë të shkencës dhe mbrojtjes mjedisore për të monitoruar ndikimin e njeriut në mjedis dhe për të siguruar përputhjen me rregulloret. Punët e teknikëve të shkencës dhe mbrojtjes së mjedisit duhet të rriten me 2,100 gjatë 10 viteve të ardhshme.

Psikologët e shkollës – Derisa shkollat vazhdojnë të lidhin shëndetin mendor së bashku me mësimin, psikologët shkollorë do të nevojiten për të ndihmuar studentët me çështje që mund të ndikojnë në përvojat e tyre në klasë. Psikologët e shkollës mbështesin studentët që mund të kenë probleme të sjelljes, zhvillimit ose edukimit. Në këtë profesion priet një rritje e punës prej 5.5% për psikologët e shkollave nga 2021 deri në 2033

Veterinarët – Kërkesa për veterinerë duhet të rritet së bashku me plakjen kafshëve shtëpiake dhe shpenzimet e lidhura me kafshët shtëpiake. Veterinerët vazhdojnë të ofrojnë shërbime më të avancuara për kafshët shtëpiake si dhe trajtime të komplikuara mjekësore. Sipas Trackerit të Industrisë Veterinare nga Shoqata Amerikane e Mjekësisë Veterinare, të dhënat e nëntorit 2022 tregojnë një rënie të vogël prej 2.6% në vizitat veterinare dhe një rritje prej 5.7% të të ardhurat.

Fizioterapeutët – Fizioterapeutet janë të kërkuar për të ndihmuar në ofrimin e kujdesit rehabilitues për të moshuarit që qëndrojnë aktivë dhe punësimi i tyre parashikohet të rritet me 17% nga 2021 në 2031. Terapistët fizikë ofrojnë gjithashtu mbështetje për pacientët që kanë probleme kronike dhe duhet të qëndrojnë të lëvizshëm .Ata gjithashtu vazhdojnë të ndihmojnë në trajtimin e një numri në rritje të pacientëve që kanë pasur ndërhyrje kirurgjike.

Stomatologët – Kërkesa për stomatologë pritet të rritet me 6.1% nga viti 2021 deri në vitin 2031. Kjo është një rritje e parashikuar prej 7,700 vendesh pune gjatë dekadës. Stomatologjia është një profesion i qëndrueshëm me paga të larta dhe me kërkesa të vazhdueshme.

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të ATVLIVE.TV në Viber.

Bëni Subscribe në kanalin zyrtar të ATV-së në YouTube – Kliko KËTU

LAJME TË TJERA

spot_img
spot_img

PUBLIKUAR SË FUNDI

spot_imgspot_img
spot_img

LAJME TË TJERA