9.7 C
Pristina
E enjte, 18 Prill, 2024

ZRRE-ja ul për 8% tarifat për konsumin mujor mbi 800 kilovatë orë

Përgatiti: Fatlum Jashari

Zyra e Rregullatorit për Energji miratoi ulje tarifash për 8% për bllokun e konsumit mujor mbi 800 kilovatë orë – për konsumatorët shtëpiakët – si dhe për 3% për ata komercialë, industrialë dhe ndriçimin publik.

Të paprekura mbetën tarifat për bllokun nën 800 kilovatë orë, për shtëpiakët.

“ZRRE-ja ka marrë parasysh kursimet që kanë ndodhë në sektor. E në veçanti duhet me theksua që importi apo çmimet e energjisë me shumicë kanë pasur zbritje dhe si rezultat i kësaj janë reflektuar edhe te tarifat e konsumatorëve fundorë”, tha kryesuesi i bordit të ZRRE-së, Ymer Fejzullahu.

Teksa refuzoi vlerësimin se ky vendim nxit rritjen e konsumin, kryesuesi i Bordit të ZRRE-së, Ymer Fejzullahu, tregoi se pse nuk ka ulje për ata që nuk kalojnë pragun.

“Konsumatorët deri në 800 kilovatë orë paguajnë dhe kanë paguar edhe në të kaluarën nën koston e shërbimit që e marrin. Prandaj, ne e kemi parë të arsyeshme që gjatë kësaj periudhe, që ajo kategori e konsumatorëve që duke u shërbyer në koston e sistemit, të mos kenë zbritje”, tha Fejzullahu.

Ai njoftoi se në një nga mbledhjet e ardhshme, rregullatori do të vendosë për formën e kompensimit të konsumatorëve nga 34 komuna për faturat e fryra për veriun – në vlerë totale 40.8 milionë euro – për periudhën 2012-2017.

“Të gjithë ata konsumatorë të cilët kanë paguar tarifa në atë periudhë, duke mos i përfshi konsumatorët e rinj, meqenëse deri në atë periudhë kanë qenë rreth 600 mijë konsumatorë, tani kemi rreth 100 mijë konsumatorë më tepër, do të kompensohen ata konsumatorë që kanë paguar në këtë rast edhe KEK-un edhe KESCO-n edhe KEDS-in në atë periudhë për vlerën e shtuar, në këtë rast për koston për veriun që ka qenë diku 2-3% më lart se që do të duhej të ishte”, tha Fejzullahu.

Ulja e pjesshme e tarifave vjen pas dy ngritjesh radhazi më 2022 dhe 2023.

Për konsumin nën 800 kilovatë orë, më 2023 konsumatorët paguan tarifa 15% më të larta, krahasuar me vitin 2021 kur s’kishte ndarje në blloqe.

Ndërsa, për konsumin mbi 800 kilovatë paguan tarifa më të larta ndërmjet 114 dhe 135% në raport me vitin 2021.

Edicionin Qendror të lajmeve në ATV e gjeni në videon më poshtë:

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të ATVLIVE.TV në Viber.

Bëni Subscribe në kanalin zyrtar të ATV-së në YouTube – Kliko KËTU

LAJME TË TJERA

spot_img

PUBLIKUAR SË FUNDI

spot_imgspot_img
spot_img

LAJME TË TJERA