11.7 C
Pristina
E enjte, 18 Prill, 2024

Shkencëtarët bëjnë zbulimin e pabesueshëm në lidhje me fosilin 280 milionë-vjeçar

Një fosil 280 milionë-vjeçar që mendohet se është një ekzemplar i ruajtur mirë i një zvarraniku të lashtë është kryesisht një falsifikim, sipas hulumtimeve të reja.

Fosili, i zbuluar fillimisht në Alpet italiane në vitin 1931, ka emrin shkencor Tridentinosaurus antiquus. Shkencëtarët menduan se skica e errët dhe e thellë e trupit si hardhucë ​​e mbështjellë në shkëmb ishte lëkura dhe indet e buta, dhe ata e konsideruan fosilin si një pjesë enigme për të kuptuar evolucionin e hershëm të zvarranikëve.

Fosili u shfaq në citate librash dhe artikujsh gjatë dekadave, por askush nuk e studioi atë në detaje. E vendosur në koleksionet në Muzeun e Natyrës dhe Njerëzimit të Universitetit të Padovës në Itali, relikti ngriti shumë pyetje rreth natyrës së saktë të krijesës që ishte në jetë kur ekzemplarë shtesë, të ngjashëm nuk mund të gjendeshin.

Një analizë e re, e detajuar ka zbuluar se ngjyra e errët e fosilit nuk është material gjenetik i ruajtur – është vetëm bojë e zezë që mbulon disa kocka dhe shkëmb të gdhendur. Studiuesit pas studimit raportuan gjetjet e tyre më 15 shkurt në revistën Paleontology.

“Përvijimi i trupit të këtij ekzemplari fosil ka të njëjtën ngjyrë të indeve të buta të fosilizuara të bimëve dhe gjithashtu kafshëve,” tha autorja kryesore e studimit Dr. Valentina Rossi, studiuese postdoktorale në paleobiologji në Kolegjin Universitar Cork në Irlandë, në një email. “Pra, pa përdorimin e teknikave diagnostikuese, ishte e pamundur të identifikohej siç duhet materiali me ngjyrë të errët.”

Zbulimi nxjerr në pah njohuritë e reja që mund të korren nga riekzaminimi i ekzemplarëve fosile të vjetra dhe të studiuara më parë në koleksionet muzeale duke përdorur metodat më të fundit teknologjike.

Zvarranikët u shfaqën për herë të parë midis epokave karbonifer dhe permian, rreth 310 milion deri në 320 milion vjet më parë. Por të kuptuarit e evolucionit të këtyre vertebrorëve me luspa varet nga ajo që paleontologët zbulojnë në të dhënat fosile dhe diversiteti i kafshëve më të hershme zvarranike është ende një boshllëk njohurish që studiuesit po përpiqen të plotësojnë.

Edhe më të rralla në mesin e gjetjeve të lashta janë fosilet që përmbajnë inde të buta, të cilat kanë potencialin të mbajnë informacione të rëndësishme biologjike si ADN-ja.

Kur u zbulua ekzemplari, studiuesit menduan se fosili mund të ofronte një paraqitje të rrallë të evolucionit të zvarranikëve.

“Fosili besohej të ishte unik sepse nuk kishte shembuj të tjerë nga e njëjta zonë gjeografike dhe periudhë gjeologjike e asaj ruajtjeje në një vertebror fosil në atë kohë,” tha Rossi.

Por ngjyra e lëkurës së supozuar ishte e ngjashme me atë që ishte vërejtur në bimët fosile të gjetura në shkëmbinj të ngjashëm, tha Rossi.

Kishte gjëra të çuditshme në lidhje me gjetjen, të tilla si mungesa e përgjithshme e eshtrave të dukshme, duke përfshirë kockat e kafkës, pavarësisht nga fakti se trupi nuk dukej plotësisht i sheshtë. Pra, vlerësimi fillestar ishte se ekzemplari ishte në thelb një mumje e një zvarraniku të lashtë.

“Një shpjegim i besueshëm ishte se kockat ishin të fshehura nën shtresën e lëkurës dhe kështu nuk ishin të dukshme,” tha Rossi. “Ka pak shembuj të mumieve të dinosaurëve , ku pothuajse si mumiet njerëzore, kockat janë ende të mbështjella brenda lëkurës, e cila ruhet në 3D.”

Të intriguar nga pasiguria në rritje rreth fosilit, Rossi dhe kolegët e saj filluan studimin e tyre në vitin 2021 duke e ekzaminuar atë me fotografinë ultravjollcë. Analiza zbuloi se ekzemplari ishte i mbuluar me një shtresë të trashë, tha Rossi.

“Veshja e fosileve me llak është një metodë e lashtë ruajtjeje, sepse në të kaluarën, nuk kishte metoda të tjera të përshtatshme për të mbrojtur fosilet nga prishja natyrore”, tha bashkautorja e studimit Mariagabriella Fornasiero, kuratore e paleontologjisë në Muzeun e Natyrës dhe Njerëzimit, në një deklaratë.

Duke shpresuar për të gjetur informacion biologjik rreth fosilit poshtë veshjes, ekipi përdori mikroskopë të fuqishëm për të analizuar mostrat e mbetjeve në gjatësi vale të ndryshme të dritës.

Në vend të kësaj, studiuesit përcaktuan se skica e trupit ishte gdhendur në shkëmb dhe pikturuar me “thëngjill kafshësh”, një pigment tregtar i përdorur rreth 100 vjet më parë që u bë duke djegur eshtrat e kafshëve. Gdhendja shpjegoi gjithashtu pse ekzemplari dukej se mbante një formë kaq të gjallë, në vend që të dukej më i sheshtë si një fosil i vërtetë.

“Përgjigja për të gjitha pyetjet tona ishte pikërisht përpara nesh, ne duhej ta studionim këtë ekzemplar fosil në detaje për të zbuluar sekretet e tij, madje edhe ato që ndoshta nuk donim t’i dinim”, tha Rossi.

Rezultati ishte i papritur, por shpjegon pse fosili i hutoi studiuesit për dekada. Hulumtimi i fundit konfirmon se “nuk është mumja më e vjetër në botë”, tha në një deklaratë bashkëautorja e studimit Evelyn Kustatscher, kuratore e paleontologjisë në Muzeun e Natyrës së Tirolit Jugor në Bolzano, Itali dhe koordinatore e projektit kërkimor.

Sekrete të vjetra dhe pyetje të reja

Në mënyrë intriguese, ka eshtra aktuale brenda fosilit. Gjymtyrët e pasme, edhe pse në gjendje të keqe, janë reale dhe ka edhe gjurmë të osteodermave, ose struktura të ngjashme me luspa. Tani, studiuesit po përpiqen të përcaktojnë moshën e saktë të eshtrave dhe cilës kafshë i përkisnin. Ekipi po studion gjithashtu shkëmbin, i cili gjithashtu mund të ruajë detaje të hollësishme nga 280 milionë vjet më parë.

Nuk është hera e parë që zbulohet një falsifikim fosil, por Rossi tha se ky stil i veçantë i falsifikimit është i pazakontë.

“Fosili i vetëm për të cilin jam i vetëdijshëm se është pikturuar mbi shkëmb është një karavidhe i fosilizuar, i cili është bërë të duket si një merimangë gjigante, ” tha Rossi. “Megjithatë, në këtë rast të veçantë, lloji i bojës nuk u identifikua, por vë bast se është me bazë karboni i ngjashëm me atë që gjetëm në fosilin tonë.”

Duke pasur parasysh mungesën e të dhënave për të shoqëruar fosilin, duke përfshirë një përshkrim të asaj që u gjet saktësisht në vitin 1931, Rossi dhe ekipi i saj nuk mund të jenë plotësisht të sigurt se falsifikimi është bërë me qëllim.

“Ne besojmë se, duke qenë se disa nga kockat janë të dukshme, dikush u përpoq të ekspozonte më shumë skelet, duke gërmuar pak a shumë aty ku dikush do të priste të gjente pjesën tjetër të kafshës,” tha Rossi. “Mungesa e mjeteve të duhura për përgatitjen e gurit të fortë nuk ndihmoi dhe aplikimi i bojës në fund ishte ndoshta një mënyrë për të zbukuruar punën përfundimtare. Fatkeqësisht, pavarësisht nëse e gjithë kjo ishte e qëllimshme apo jo, ajo mashtroi shumë ekspertë në interpretimin e këtij fosili”.

Përdorimi i teknikave të avancuara për të studiuar fosilet mund të zbulojë natyrën e tyre të vërtetë, tha Rossi.

“Është e një rëndësie thelbësore që kërkimi të përdorë metoda të reja për të parë më nga afër gjetjet që janë ekzaminuar tashmë,” tha bashkautori i studimit Fabrizio Nestola, profesor i mineralogjisë dhe president i Qendrës Universitare për Muzetë në Universitetin e Padovës. deklaratë.

“Tridentinosaurus është një shembull se si shkenca mund të zbulojë sekretet e vjetra dhe se si mund të lindin pyetje të reja prej tyre,” shtoi Nestola. “Më pas do të jetë detyrë e muzeut tonë që të përpunojë njohuritë e fituara rishtazi dhe t’ia sjellë publikut për të udhëhequr një debat shkencor dhe kulturor”. /TCH

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të ATVLIVE.TV në Viber.

Bëni Subscribe në kanalin zyrtar të ATV-së në YouTube – Kliko KËTU

LAJME TË TJERA

spot_img

PUBLIKUAR SË FUNDI

spot_imgspot_img
spot_img

LAJME TË TJERA