2 C
Pristina
E enjte, 7 Dhjetor, 2023
spot_img

Pesë flamujt më të vjetër në botë, në mesin e tyre edhe ai i Shqipërisë

Flamuri kombëtar përfaqëson dhe simbolizon një komb i cili dizajnohet me kuptime specifike për ngjyrat dhe simbolet e tij, të cilat gjithashtu mund të përdoren veçmas nga flamuri si simbol i kombit.

Dizajni i një flamuri kombëtar ndonjëherë ndryshohet pas ngjarjeve të rëndësishme historike. Djegia ose shkatërrimi i flamurit të një shteti, mund të cilësohet si një akt shumë simbolike por megjithatë për kombin e atij cilësohet akt vandal.

Të gjurmosh origjinën e saktë të çdo flamuri nga e gjithë bota mund të jetë e vështirë pasi shumë prej tyre nuk kanë histori konkrete, disa nga flamujt më të vjetër kanë histori që bazohen në legjenda, të cilat mund të mos jenë të sakta historikisht.

Për më tepër, flamujt shpesh pësojnë disa ndryshime dhe është e rrallë që flamuri i një vendi të duket i njëjtë me atë që ishte kur u përdor për herë të parë, përkundër këtyre sfidave, është përpiluar një listë nga ‘oldest.org’ që përfaqëson më së miri atë që besohet gjerësisht se janë flamujt më të vjetër në botë.

Në ranglistën e pesë flamujëve më të vjetër në botë, kjo listë fillon me shtetin e Zvicrës, flamuri i të cilës daton nga viti 1470, por ndoshta edhe më herët, megjithatë zyrtarisht është miratuar në vitin 1889.

Ky flamur përbëhet nga ngjyra e kuqe, dhe me një kryq të bardhë, historia e flamurit zviceran mund të gjurmohet në tre legjenda të ndryshme: Legjioni Theban, gjatë shekullit të 12-të dhe Arma Christi në shekullin e 13-të.

Në vendin e katërt si një nga flamujt më të lashtë, ndodhet Shqipëria, ku viti i parë në të cilin është përdorur është viti 1443, megjithatë mendohet që edhe më herët, zyrtarisht flamuri kombëtar shqipëtar u vendos në 1912, pas shpalljes së pavarsisë.

Ngjyra e kuqe dominante, të vendosur sipër shqiponja e zezë dykrenare, simbolizon të gjithë popullin shqiptarë.

Imazhet e një shqiponje të zezë dykrenare në një sfond të kuq u përdorën nga familjet fisnike të Shqipërisë që nga mesjeta, këto familje huazuan shqiponjën dykrenare nga flamuri i Perandorisë Bizantine. Dizajni i flamurit modern të Shqipërisë gjurmohet drejtpërdrejt në stemën e Shtëpisë së Kastriotit.

Gjergj Kastriot Skënderbeu përdori një flamur të kuq me një shqiponjë të zezë dykrenare kur drejtoi një revoltë kundër Perandorisë Osmane që rezultoi në pavarësinë e Shqipërisë.

Në vendin e tretë rënditet Letonia, ku besohet se viti 1279 ishte viti i parë i përdorur, derisa u miratua zyrtarisht në vitin 1918.

Ngjyrat kryesore, e kuqe me brez të hollë të bardhë, flamuri Letonez duket i ngjashëm me shumë prej flamujve më të vjetër në botë, të cilët gjithashtu kanë një skemë ngjyrash të kuqe dhe të bardhë. Ndërsa askush nuk e di me siguri se kur u përdor për herë të pare. Flamuri kuqezi në Letoni, ka prova historike që tregojnë se flamuri mund të ishte përdorur qysh në shekullin e 13-të.

Pozita e dytë i takon, shtetit të Austrisë, ku është dokumentuar zyrtarisht se në vitin 1230 është përdorur për herë të parë, ndërsa më pas është zyrtarizuar në vitin 1918.

Ngjyrat kryesore: Tribanda e kuqe dhe e bardhë, po ashtu flamuri austriak shpeshë herë ka qenë edhe një nga pretendentët kryesorë për flamurin më të vjetër në botë, ku besohet se Tribanda e kuqe dhe e bardhë, mund të jetë përdorur në vitin 1105, dhe bazohet në dinastinë mesjetare Bebnberg.

Flamuri më i vjetër në botë sipas, oldest.org është ai i Danimarkës, ku për herë të parë është përdorur nga Vikingët e atëherëshëm në 1219, derisa zyrtarisht është miratuar në 1625.

Përbërja e ngjyrave të falmurit danez është e kuqe me kryq të bardhë nordik, megjithëse disa vende pretendojnë të kenë flamurin më të vjetër, flamuri i Danimarkës konsiderohet gjerësisht se është flamuri më i vjetër ekzistues në botë.

Zyrtarisht, flamuri njihet si Dannebrog dhe tregon historinë e tij që prej së paku 1219, flamuri njihet nga Libri i Rekordeve Botërore Guinness si flamuri kombëtar më i vjetër i përdorur vazhdimisht./atvlive.tv/

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të ATVLIVE.TV në Viber.

Bëni Subscribe në kanalin zyrtar të ATV-së në YouTube – Kliko KËTU

LAJME TË TJERA

spot_img
spot_img

PUBLIKUAR SË FUNDI

spot_imgspot_img
spot_img

LAJME TË TJERA