24.2 C
Pristina
E shtunë, 13 Korrik, 2024

Personat me nevoja të veçanta të neglizhuar nga shteti, thonë se e mendojnë edhe më të keqën

Personat me nevoja të veçanta sa herë që dalin në Prishtinë e kanë të vështirë lëvizjen, për shkak të kaosit dhe mungesës së rrugëve për këta persona. Vështirësi hasin edhe në trotuaret e bllokuara nga veturat, raporton Ekonomia Online.

Personat me nevoja të veçanta, konsiderojnë se janë të neglizhuar nga shtetit, ndërsa ka raste kur e mendojnë edhe më të keqën. E pensionin që ata e marrin nga shtetit është i vogël krahasuar me nevojat që i kanë.

Drejtori i HANDIKOS-it në Komunën e Prishtinës, Faruk Kukaj, thotë për Ekonomia Online se gjysmën e pensionit, e japin për asistentë, ndërsa shuma tjetër shkon për nevojat të tyre ditore.

“Jetoj në Prishtinë së paku në këtë qytet, para lufte ka qenë bukur vështirë lëvizja e personave me përdorues të karrocës, ku nuk ka pasur as rrugë as trotuare. Ku ka qenë vendi për trotuare e kanë zënë veturat po edhe objektet publike nuk ka pasur qasje. Ke mundur me gishta me i numëruar, mbas luftës mund të them se ka pasur diçka lëvizje për të mirë por shuma pak. Në institucionet publike apo shëndetësore vonë e kanë filluar me i rregulluar rampat, diku në disa shkolla por jo në të gjitha. Është një progres por shumë i vogël, Këtu jam rrit dhe jam duke e plakur më duhet të lëviz në rrugë, zakonisht janë të zëna trotuaret me vetura. Por qasje nëpër trotuare ka vetën në kryeqytet ndërsa më larg nuk ka, shumë pak ka qasje”, thotë Kukaj.

Përveç kësaj, Kukaj thotë se nuk kanë qasje as në tualetet e krijuara për ta për shkak se janë shndërruar në depo.

“Edhe atje ku i kanë përshtat tualetet më vonë i kanë shndërruar në depo, e kanë pamundësuar qasjen nëpër tualete. Ne jemi shumë larg standardit evropian apo qasjes të plotë të qytetit për personat përdorues të karrocës. Pensionet kur është hyrë në vendim dhe është implementuar ka qenë e mirë tani ka stagnuar dhe ka mbetur aty. Për mua është një nevojë vetëm në tërësi. Ne përdoruesit e karrocës kemi edhe nevoja të tjera shëndetësore, por ka edhe nevoja të tjera të shërbimit ditor, madje edhe për asistim personal”, u shpreh ai.

Ai ka folur edhe për pagesën pensionale, të cilën e quan qesharake krahasuar me shpenzimet për nevojat ditore.

“Asistenti personal është i llogaritur në pagesën pensionale por është tmerr me tregu shumën. Një asistent personal duhet t’i japësh 150 euro, kush vjen me të ndihmuar me t’i kryer shërbimet ditore me këtë shumë në muaj. 300 euro është pensioni, 150 euro i marr unë dhe 150 euro asistenti. Çka janë 150 euro pension në muaj këto janë absolut qesharake. Për shtetin kemi pasur shumë herë kërkesa, le të mendojnë që edhe ne jemi pjesë e shoqërisë së Kosovës, nuk jemi alien apo si dikush i ardhur prej tjetër planet”, tregoi Kukaj.

Ai kërkon nga Qeveria që të mendojnë më shumë për këta persona për të pasur qasje më të lehtë si të gjithë qytetarët e tjerë.

“Edhe ne i kemi të drejtat e barabarta që janë të pranuar edhe të njoftuar me deklaratën të Kombeve të Bashkuara për të drejtat e njeriut. Le të mendojnë më shumë dhe më tepër për neve. Të kemi qasje fizike si në transport publik, në shëndetësi por edhe në punësim. Është e kot që thonë kërkojnë punëtor për një person me aftësi të kufizuar kur për shembull ato kompani e kanë në katin e katër, dhe nuk ke si të shkosh deri lart”, përfundoi ai.

Ndërsa Drejtoresha e Komitetit të Grave të Verbër, Bajrumshahe Jetullahu, për Ekonomia Online ka thënë se janë të diskriminuar dhe se shteti nuk po ofron asnjë kusht për ta.

Sipas saj, pension ka mjaftueshëm për ta blerë “një konop me vu një guri dhe me mbyt vetën në Badovc”

“Kushte jo që po ofron por s’po ofron fare edhe as që po interesohet asnjëherë për jetën dhe kushtet për diskriminimet tona. Vetëm me të urdhëru me vdek para kohës se përndryshe diskriminim ma të madh nuk ka. Çdo gjë që ka të bëjë me personat me nevoja të veçanta është diskriminuese. Qoftë punësimi, qoftë arsimim, kondensim çdo gjë në jetë tek ne është zero. Pension ka mjaftueshëm sa me e ‘ble një konop me vu një guri në qafë dhe me shku në Badoc’. Me 125 euro pa marrë parasysh cili mundet me jetu nga autoritet me atë pagesë, qoftë vetëm për veti atëherë unë jam gjendje me ja fal 125 euro. Vetëm kafja e mëngjesit iu kushton aq”, u shpreh ajo.

Pensioni i personave të verbër është 250 euro, ku 125 prej tyre duhet ta paguaj asistentët personal për ta ndihmuar.

“Janë të parapara pllakat taktike në qytet, po edhe ato që janë tek mensa e studentëve janë pllaka të cilat të ndihmojnë personit të verbër me dal drejtë në semafor edhe me ardh ndonjë veturë dhe me zhduk nga faqja e dheut. Për shtetin na kanë humbur edhe mesazhet se çdoherë dërgojmë kërkesa, lutje por hasim në vesh të shurdhër. Po jetojmë ashtu deri kur të shkon kështu, për neve nuk ka shtet, nuk ka njerëz që mendojnë për këtë kategori. Me të dhënat e tona dhe dëshirat e tyre ne nuk ekzistojmë”, përfundoi ajo.

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të ATVLIVE.TV në Viber.

Bëni Subscribe në kanalin zyrtar të ATV-së në YouTube – Kliko KËTU

LAJME TË TJERA

spot_img
spot_img

PUBLIKUAR SË FUNDI

spot_imgspot_img
spot_img

LAJME TË TJERA