17.1 C
Pristina
E hënë, 17 Qershor, 2024

MKRS synon forcimin e inspektimit të trashëgimisë kulturore

Përgatiti: Kastriot Tahiri

Ministria e Kulturës po synon ta rrisë kompetencën e inspektoratit të trashëgimisë kulturore. Ajo ka hartuar projektligjin për Inspektoratin Qendror të Trashëgimisë Kulturore, me të cilin parashihet themelimi i Agjencisë Ekzekutive për këtë sektor.

Detyrë e saj do të jetë inspektimi në mënyrë të pavarur për asetet e trashëgimisë kulturore, të bëjë vlerësimin e kushteve dhe gjendjes së ruajtjes së trashëgimisë, në përputhje me legjislacionin përkatës në fuqi.

Po ashtu, urdhëron ndalimin e punëve konservuese dhe restauruese në rast të identifikimit të parregullsive gjatë zbatimit të tyre.

Gjithashtu, do ta ketë drejtorin ekzekutiv, si dhe degët nëpër komunat e mëdha.

Ky projektligj, sipas njohësit të fushës, Valon Xhabali, do t’i ndihmojë ruajtjes së aseteve të trashëgimisë kulturore.

“Po shihet që ka qëllimin e mirë sepse do të rritet numri i inspektorëve që do të vendosen në qendrat e mëdha, kjo na jep me besuar që me punësimin e inspektorëve nëpër qendra të trashëgimisë për secilin qytet nga një inspektor shtesë, edhe punimet e projekti që do të realizohet do të ketë më shumë monitorim dhe degradimi do të jetë më i vogël”, tha Xhabali.

Xhabali, thotë se MKRS-ja, është vonuar që të merë këtë vendim.

“qëllimi jonë është të mbrohet trashëgimia kulturore, e me këtë mendoj që është gjest i mirë, a është i vonuar? Po është i vonuar, por shpresojmë që tash e tutje trashëgimia do të merr vëmendje më të madhe”, tha Xhabali.

Agjencia ka mundësinë të ofrojë edhe rekomandime për institucionet shtetërore, për ruajtjen, mbrojtjen, restaurimin dhe konservimin e trashëgimisë kulturore.

Më shumë detaje i gjeni në Edicionin Qendror të lajmeve në videon më poshtë:

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të ATVLIVE.TV në Viber.

Bëni Subscribe në kanalin zyrtar të ATV-së në YouTube – Kliko KËTU

LAJME TË TJERA

spot_img
spot_img

PUBLIKUAR SË FUNDI

Vdes meteorologu Sylë Tahirsylaj

spot_imgspot_img
spot_img

LAJME TË TJERA