7.8 C
Pristina
E enjte, 18 Prill, 2024

Jeta misterioze e pinguinëve

Një zog që nuk mund të fluturojë, por mund të zhytet 500 metra thellë. Pinguinët përshtaten në mënyrë të përkryer me habitatet e tyre ekstreme. Ata jetojnë në ujërat e ftohta bregdetare në hemisferën jugore, veçanërisht në Antarktidë, Zelandën e Re, Australinë e Jugut dhe Ishujt Falkland dhe jetojnë nga 15 deri 20 vjet.

Pinguinët janë zogj. Ata kanë sqep, pendë dhe krahë – por nuk mund të fluturojnë. Por janë notarë të shkëlqyer.

Ata janë të adaptuar për të jetuar në kushte të ftohta ekstreme. Kanë një shtresë të trashë dhjamore dhe një sistem të sofistikuar qarkullimi të gjakut për të mbajtur ngrohtësinë e trupave të tyre. Penat e tyre janë të modifikuara në mënyrë që të sigurojnë izolim shtesë dhe flotueshmëri në ujë.

Shumë lloje pinguinësh kanë habitatet e tyre ose bazat e shumimit në zona të largëta si Antarktida. Popullsia atje vlerësohet në rreth 44 milionë pinguinë.

Shumica e llojeve të pinguinëve janë të rrezikuar. Mbi të gjitha, peshkimi i tepërt , ngrohja globale dhe ndotja mjedisore dhe detare kanë bërë që rezervat të tkurren prej vitesh.

Në botë ekzistojnë 18 lloje të ndryshme pinguinësh. Më të mëdhenjtë dhe më të njohurit janë pinguinët perandorë. Ata jetojnë në Antarktikun e akullt dhe janë gjithashtu gjuetarët më të mirë midis specieve të pinguinëve. Në kërkim të ushqimit, ata mund të qëndrojnë nën ujë deri në 18 minuta , duke u zhytur në thellësi deri në 500 metra .

Gjashtë nga 18 llojet e pinguinëve mbahen në kopshtet zoologjike gjermane. Aty më së shpeshti gjenden pinguinët Humboldt dhe afrikanë.

Të gjitha llojet e pinguinëve kanë një kokë relativisht të vogël, një sqep të fuqishëm dhe një trup të plotë.

Ndërsa pinguinët më të vegjël, rriten vetëm në rreth 30 deri në 35 centimetra të gjatë, pinguinët perandorë arrijnë një lartësi mbresëlënëse 1.30 metra . Prandaj, pesha varion nga një deri në 37 kilogramë .

Ndërsa shumica e zogjve kanë krahë të lehtë dhe të lëvizshëm për fluturim, pinguinët kanë krahë të adaptuar për notim. Krahët e tyre janë të shkurtër dhe të gjerë me kocka të fortë dhe të bashkuara ngushtë, që ndihmon në maksimizimin e fuqisë dhe efikasitetit kur notojnë. Forma e palërë e kraharorit të tyre u lejon të shtyjnë me fuqi kundër ujit, ndërsa struktura e skeletit i mban të orientuar drejt gjatë lëvizjeve të shpejta.

Një pinguin perandor ka deri në 30,000 pendë dhe një shtresë e trashë yndyre i mbrojnë ata nga kushtet e ftohta dhe lagështia.

Pinguinët e gjejnë ushqimin e tyre në ujë. Në varësi të specieve, ata ushqehen me peshq më të vegjël ose më të mëdhenj, gaforre dhe kallamar.

Vetëm gjatë sezonit të çiftëzimit, pinguinët migrojnë deri në 150 kilometra në brendësi të tokës për javë të tëra.

Meshkujt dhe femrat shpesh e kalojnë dimrin veçmas dhe takohen përsëri vetëm gjatë sezonit të çiftëzimit në pranverë.

Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN) i ka vendosur të 18 llojet e pinguinëve në Listën e Kuqe .
Prandaj, dy lloje pinguinësh konsiderohen të rrezikuara potencialisht (gati të kërcënuara), katër si të rrezikuara (të cenueshme) dhe pesë si të kërcënuara (të rrezikuara).

Popullsia e dymbëdhjetë specieve ka qenë në rënie për dekada, në disa raste nga 50 deri në 80 për qind. Popullsia po rritet vetëm për pinguinët Adelie dhe King.

Arsyet e rënies janë peshkimi i tepërt në dete dhe ndotja e deteve nga plastika. Ngrohja globale po ndryshon gjithashtu rrymat e ftohta të oqeanit dhe po shkatërron habitatet e pinguinëve.
Armiqtë e pinguinëve janë kryesisht gjarpërinj. Ata i duan vezët e pinguinëve dhe përpiqen t’i vjedhin ato nga foletë ose të sulmojnë të rinjtë e pambrojtur .
Peshkaqenët , fokat dhe balenat janë veçanërisht të rrezikshme për pinguinët e rritur nën ujë.

Faktet interesante për pinguinët janë se ata kanë gjithmonë këmbë të ftohta . Femrat dhe meshkujt vështirë se mund të dallohen. Prandaj, studiuesit duhet të bëjnë një test të ADN-së për të qenë të sigurtë. Pinguinët Rockhopper qëndrojnë me të njëjtin partner gjatë gjithë jetës së tyre. Edhe nëse janë mijëra kilometra larg, ata e njohin njëri-tjetrin gjatë sezonit të shumimit.

Përndryshe ata mund të shohin jashtëzakonisht qartë nën ujë dhe pijnë kryesisht ujin e detit . Pinguinët nuk kanë frikë nga njerëzit dhe shpesh janë të guximshëm të afrohen me ta./ATVLIVE.TV/

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të ATVLIVE.TV në Viber.

Bëni Subscribe në kanalin zyrtar të ATV-së në YouTube – Kliko KËTU

LAJME TË TJERA

spot_img

PUBLIKUAR SË FUNDI

spot_imgspot_img
spot_img

LAJME TË TJERA