12.9 C
Pristina
E hënë, 2 Tetor, 2023

Ditëlindja për dikë festë, për dikë depresion

Ditëlindja konsiderohet si dita e veçante e çdo personi, një ditë e cila nga shumica e njerëzve në botë festohet çdo vit që vjen duke marrë urimet nga personat më të dashur për jetën e tij.

Por për disa persona kjo ditë nuk është edhe aq perfektë pasi që përgjatë kësaj dite përballën me një depresion apo trishtim.

Por pse ndodhë kjo pikërisht atë ditë?
Sipas Luçia Montezi, psikologe klinike në Macerata, Itali, e cila thotë se “kultura sot e ekzagjeron rëndësinë e rinisë, bukurisë dhe efikasitetit, si kritere që përcaktojnë vlerën e një personi dhe aftësinë e tij për t’u vlerësuar apo edhe për t’u dashur nga të tjerët”.

Kujtimi i një fëmijërie që mund të mos ketë qenë shumë e lumtur, e kombinuar me pritshmërinë për përparimin personal dhe profesional në moshën 25, 30, apo 40 e më shumë mund të jenë arsyet e atij që quhet “depresioni i ditëlindjes”.

Medical News Today e përshkruan si “depresion të ditëlindjes” ndjenjën e lodhjes ose ankthit në ditët para dhe pas konsumit të tortës së festës apo dëshirës për të shmangur njerëzit.

Sipas Psych Central, rritja e nervozizmit, vështirësia në përqendrim dhe mosinteresimi për aktivitetet e pëlqyera më parë mund të jenë një shenjë e “depresionit të ditëlindjes”.

Një shenjë tjetër është fiksimi mbi ngjarjet e kaluara dhe frika nga vdekja.

Shumë njerëz i kanë shumë qejf ditëlindjet kur janë të vegjël, dhe më pas nisin t’i urrejnë me kalimin e moshës.

Veçanërisht e vërtetë nëse ndonjë ngjarje specifike përgjatë asaj periudhe të kohës si humbja e punës, ndarja me një partner ndodh ose ka ndodhur dikur afër ditëlindjes.

Frika nga plakja, është një faktor shumë i rëndësishëm se përse njerëzit trishtohen për ditëlindjen e tyre e po aq e rëndësishme është edhe pritja e urimit nga personat të cilët në ndonjë formë është e pamundur të marrësh.

Çdo vit jetë që kalon, është një vit më afër vdekjes dhe varrit.

Por Medical NewsToday sugjeron vendosjen e një “kufiri mbi trishtimin” për ndjenja të tilla.

Perspektiva ndryshon gjithçka, dhe perspektiva është gjithmonë në kontrollin e cilitdo nga ne.

Shumë me rendësi është vendosja e objektivave për të ardhmen.

Madje ekspertët sugjerojnë të shkruani mbi gjëra të tilla si “Çfarë mësova vitin e kaluar?” ose “Çfarë dua që të mësoj këtë vit?”./atvlive.tv/

Për më shumë ndiqni videon e mëposhtme:

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të ATVLIVE.TV në Viber.

Bëni Subscribe në kanalin zyrtar të ATV-së në YouTube – Kliko KËTU

LAJME TË TJERA

spot_img
spot_img

PUBLIKUAR SË FUNDI

LAJME TË TJERA