11.7 C
Pristina
E enjte, 18 Prill, 2024

Në Kosovë nuk ka databazë me numër të saktë të personave me autizëm

Përgatiti: Kastriot Tahiri

Prishtina nuk e ka asnjë qendër për trajtimin e rasteve të personave me autizëm, ku ata do të merrnin trajtimin e duhur shëndetësor.

Edhe çerdhet dhe shkollat publike e private, në shumicën e rasteve kanë mungesë të asistentëve, logopedëve të cilët do të merreshin me raste të tilla.

“Në kopshtin tonë dyert janë të hapura për fëmijët me autizëm, për çdo vit kemi pasë, sepse është e nevojshme për socializimin e tyre. Nuk kemi mësuese mbështetëse për t’i ndihmuar edukatoret, këtë vit asistenten e paguan prindi”, tha Florie Kameri, u.d. drejtoreshë në çerdhen “Dielli”.

Sipas psikologut Naim Telaku, për fëmijët autikë duhet të kujdesen profesionistë, pasi mostrajtimi i duhur mund të ndikojë negativisht në zhvillimin dhe socializimin e tyre.

“Nëse nuk ka një profesionist për të punuar me këto raste, kjo mundet me pengu edhe funksionimin e krejt grupit, e pamundëson fëmijën me autizëm me pasë një zhvillim të mirëfilltë, sepse këta persona kanë nevojë për ndihmë të mirëfilltë profesionale, që me i zhvillu kapacitetet e tyre sa më shumë që është e mundur”, tha Telaku.

Barrë tjetër për prindërit e fëmijëve me autizëm është edhe sigurimi i terapisë.

“Sfida kryesore është pagesa e terapisë, dhe mungesa e një qendre të mirëfilltë, sepse kemi shoqata, por qendër nuk ka. Sfidë është diagnostikimi, terapia e mirëfilltë. Prindërit duhet me pagu vetë, është e paraparë me norma që duhet me i pasë 8 orë terapi, por këta i bëjnë vetëm 2 orë në bazë të mundësive të veta”, tha Cen Krasniqi nga shoqata “Autizmi”.

Në një tryezë të organizuar me rastin e 2 prillit-ditës së autizmit, u tha se në Kosovë ende nuk ka një databazë me të dhënat për personat që janë me autizëm.

Nga qeveria thanë se janë në finalizim të strategjisë nacionale për personat me aftësi të kufizuar.

Edicionin Qendror të lajmeve në ATV e gjeni në videon më poshtë:

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të ATVLIVE.TV në Viber.

Bëni Subscribe në kanalin zyrtar të ATV-së në YouTube – Kliko KËTU

LAJME TË TJERA

spot_img

PUBLIKUAR SË FUNDI

spot_imgspot_img
spot_img

LAJME TË TJERA