31.8 C
Pristina
E premte, 12 Korrik, 2024

​Ndikimi i madh i inteligjencës artificiale në mjedis

Inteligjenca artificiale (AI) jo vetëm që ngre frikën për punët dhe të drejtat e njeriut, por gjithashtu rrezikon të ketë një ndikim të madh në mjedis.

Ekspertët vlerësojnë se kërkesa për AI do të rrisë tërheqjen e ujërave nëntokësore ose sipërfaqësore në mes 4.2 dhe 6.6 miliardë metra kub deri në vitin 2027. Kjo është afërsisht sa gjysma e sasisë së konsumuar nga Mbretëria e Bashkuar çdo vit.

Çështja qëndron në të ashtuquajturat modele të mëdha gjuhësore që janë në qendër të teknologjisë së re dhe janë në gjendje të përpunojnë sasi të mëdha të dhënash tekstuale, numerike dhe të tjera.

Për të funksionuar, këto modele kërkojnë sasi të mëdha fuqie llogaritëse dhe përdorimin e serverëve që përdorin ujë të ftohtë, disa prej të cilëve mund të ripërdoren, për të ftohur pajisjet duke thithur nxehtësinë nga ajri.

Financial Times raporton se në vitin 2022 përdorimi në rritje i qendrave të të dhënave çoi në një rritje të konsumit të ujit me 34% për Microsoft, 22% për Google dhe 3% për Meta.

Në përgjithësi, sipas Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë, qendrat e të dhënave, kriptovalutat dhe AI përbënin pothuajse dy për qind të kërkesës globale për energji elektrike në vitin 2022. Kjo shifër mund të dyfishohet deri në vitin 2026 për të arritur pothuajse konsumin e energjisë elektrike të Japonisë.

Sam Altman, themelues i ChatGPT, ngriti alarmin në takimin vjetor të Forumit Ekonomik Botëror në Davos, duke thënë se nevojitet një përparim energjetik për të fuqizuar AI në të ardhmen.

Kryeshefi Ekzekutiv i OpenAI tha gjithashtu, megjithatë, se ky zbulim duhet të mundësohet nga burime energjie miqësore me klimën, si fuzioni bërthamor ose energjia diellore më e lirë. /ANSA

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të ATVLIVE.TV në Viber.

Bëni Subscribe në kanalin zyrtar të ATV-së në YouTube – Kliko KËTU

LAJME TË TJERA

spot_img
spot_img

PUBLIKUAR SË FUNDI

spot_imgspot_img
spot_img

LAJME TË TJERA