11.7 C
Pristina
E enjte, 18 Prill, 2024

Komisioni për të vërtetën dhe pajtimin përfshihet në drejtësinë tranzionale

Përgatiti: Nora Luta

Që nga viti 2017 kur ish-presidenti Hashim Thaçi inicioi themelimin e Komisionit të Vërtetës dhe Pajtimit, asnjë hap tutje nuk është ndërmarrë nga presidentja Vjosa Osmani.

Mekanizimi që synon të kontribuojë në arritjen e paqes dhe pajtimit me Serbinë, së fundi televizioni kupton jozyrtarisht që është përfshirë në Strategjinë për Drejtësinë Trancizionale.

Gazetarja që merret me hulumtimin dhe raportimin e krimeve të luftës, Serbeze Haxhiaj thotë se komisioni do të ndikonte në forcimin e komunikimit ndëretnik.

Të nevojshëm e sheh funksionimin e këtij Komisioni edhe Nevena Radosavljevic nga Leposaviqi.

Por Nevena e cila udhëheq organizatën “Local Peace”, thotë se ai do të kishte sukses vetëm me përfshirjen e banorëve lokalë të të dyja etnive.

“Pjesa më e rëndësishme për mua është që t’i përfshijmë njerëzit së bashku, të paktën për këtë kam qenë duke punuar për një kohë të gjatë, njësoj sikurse edhe kolegët e mi këtu në Prishtinë dhe në veri. Veprimi kryesor është që të ofrohet hapësira ku njerëzit do të mund të takohen dhe të ndërtojnë raportet. Njerëzit nuk kanë hapësira të takohen, të mësojnë për historinë e njëri-tjetrit, sidomos ato të luftës”, tha Radosavljevic.

Megjithatë, themelimi i Komisionit vlerësohet të jetë sfidues duke marrë parasysh situatën aktuale politike dhe raportet mes dy vendeve.

“Ky Komision është shumë i nevojshëm, duhet të bëhet edhe nga Serbia, edhe nga vendet tjera. Duhet të rregullohet në atë mënyrë që njerëzit të jenë pjesëmarrës dhe t’ia njohin rëndësinë. Jemi duke u ballafaquar me narrativa të politikës, e me propaganda dhe storie të njëanshme. Andaj mendoj se situata politike e krijuar nga Beogradi e Prishtina po e ndalojnë që kjo të arrihet më shpejt”, tha Radosavljevic.

Strategjia për drejtësinë trancizionale është dërguar për miratim në Qeveri, nga Ministria e Drejtësisë, e cila gjatë ditës nuk ka kthyer përgjigje në pyetjet e adresuara rreth temës.

Përgjigje për themelimin e Komisionit që do të kontribuonte në ballafaqimin me të kaluarën dhe vërtetimin e fakteve rreth luftës në Kosovë, të martën nuk kanë kthyer as nga zyra e Presidentes.

Edicionin Qendror të lajmeve në ATV e gjeni në videon më poshtë:

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të ATVLIVE.TV në Viber.

Bëni Subscribe në kanalin zyrtar të ATV-së në YouTube – Kliko KËTU

LAJME TË TJERA

spot_img

PUBLIKUAR SË FUNDI

spot_imgspot_img
spot_img

LAJME TË TJERA