​Britania publikoi një deklaratë për inteligjencën artificiale

Britania e Madhe shpalli sot Deklaratën e Bletchley-t, të rënë dakord me vende të tilla si Shtetet e Bashkuara dhe Kina, për të rritur përpjekjet globale për të bashkëpunuar në sigurinë e inteligjencës artificiale.

Deklarata, e nënshkruar nga gjithsej 28 vende, u publikua në ditën e hapjes së samitit të inteligjencës artificiale në Bletchley Park, Anglia qendrore.

“Deklarata përmbush qëllimet kryesore të samitit në vendosjen e një marrëveshjeje dhe përgjegjësie të përbashkët për rreziqet, mundësitë dhe vazhdimin e procesit të bashkëpunimit ndërkombëtar për sigurinë dhe kërkimin e inteligjencës artificiale, veçanërisht përmes bashkëpunimit më të madh shkencor,” tha Britania në një deklaratë të veçantë.

Britania mblodhi së bashku qeveritë, akademinë dhe kompanitë që punojnë në inteligjencën artificiale për Samitin inaugurues të Sigurisë së inteligjencës artificiale (AI) të mërkurën për të diskutuar se si të frenohen rreziqet e teknologjisë dhe nëse mund të bëhet.

Takimi është ideja e kryeministrit Rishi Sunak, i cili dëshiron që Britania të bëhet një ndërmjetëse midis blloqeve ekonomike të Shteteve të Bashkuara, Kinës dhe Bashkimit Evropian.

Lista e 100 të ftuarve përfshin liderë botërorë, udhëheqës të teknologjisë si Elon Musk dhe shefi i ChatGPT, Sam Altman, dhe akademikë. Ata mblidhen të mërkurën dhe të enjten në Bletchley Park, shtëpia e kodeve britanike të Luftës së Dytë Botërore.

Çfarë thotë deklarata?

Deklarata e miratuar bën thirrje për transparencë dhe llogaridhënie të aktorëve që zhvillojnë teknologjinë më të avancuar të AI në planet e tyre për të matur, monitoruar dhe zbutur aftësitë potencialisht të dëmshme.

Ai vendosi një agjendë me dy drejtime që synon identifikimin e rreziqeve me interes të përbashkët dhe ndërtimin e një kuptimi shkencor të tyre, si dhe politika të përbashkëta për të zbutur rreziqet.

“Kjo përfshin, përveç rritjes së transparencës së aktorëve privatë që zhvillojnë aftësitë e AI, standardet e duhura të vlerësimit, mjetet e testimit të sigurisë dhe zhvillimin e aftësive përkatëse të sektorit publik dhe kërkimit shkencor”, thuhet në deklaratë.

Mbreti britanik Charles III tha sot se komuniteti ndërkombëtar duhet t’i përgjigjet rreziqeve të inteligjencës artificiale me një ndjenjë urgjence dhe uniteti, si në rastin e ndryshimeve klimatike.

“Kjo është mënyra se si komuniteti ndërkombëtar u përpoq të trajtonte ndryshimet klimatike, të ndriçonte rrugën drejt emetimeve zero dhe të mbronte të ardhmen e planetit tonë,” tha mbreti në një video-mesazh të shfaqur në samitin e inteligjencës artificiale.

“Ne duhet t’i përgjigjemi në mënyrë të ngjashme rreziqeve që paraqet inteligjenca artificiale, me një ndjenjë urgjence, uniteti dhe forcë kolektive”, tha Charles III.

Skeptikët pyesin se sa ndikim mund të ketë Britania edhe kur SHBA, G7 dhe Bashkimi Evropian po përpiqen të shtyjnë nisma të tjera, disa prej të cilave tashmë kanë përparuar.

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të ATVLIVE.TV në Viber.

Bëni Subscribe në kanalin zyrtar të ATV-së në YouTube – Kliko KËTU

LAJME TË TJERA

spot_img

PUBLIKUAR SË FUNDI

spot_imgspot_img
spot_img

LAJME TË TJERA