26.7 C
Pristina
E enjte, 20 Qershor, 2024

Konjufca: Barazia gjinore mbetet sfidë evidente

Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Glauk Konjufca, mori pjesë në konferencën rajonale të organizuar nga Këshilli për Zhvillim të Qëndrueshëm në Kuvendin e Kosovës, në bashkëpunim me UNFPA-në, lidhur me perspektivën parlamentare për barazinë gjinore dhe qëndrueshmërinë demografike në Ballkanin Perëndimor.

Në fjalimin e tij hyrës, kryeparlamentari Konjufca duke e cilësuar këtë konferencë si shumë të rëndësishme dhe të dobishme për të kaluar sfidat e barazisë gjinore, përmendi faktin se krahasuar me të kaluarën, rolet sociale të burrave dhe grave në shoqëri kanë pësuar ndryshime.

Ai tha se në periudhën që po jetojmë, falë politikave përkrahëse ndaj grave, pjesëmarrja e tyre në tregun e punës është rritur dukshëm, por sfidat janë ende shumë evidente.

Për më tepër, kryetari Konjufca tha se Kosova në aspektin legjislativ e ka të rregulluar çështjen e barazisë gjinore, pasi që ky problem është jetik dhe se nuk ka progres të vendit pa u arritur caku ideal i barazisë.

“Kosova, në kuptimin e kornizës ligjore, e ka të mishëruar përkushtimin për barazi gjinore, luftimin e diskriminimit dhe paragjykimit në bazë gjinore, si dhe respektimin e plotë të konventave ndërkombëtare për të drejtat e grave. Natyrisht, gjithmonë ka hapësirë për përmirësim e avancim në këtë drejtim. Por ajo që e sfidon vazhdimisht këtë strukturë të mirë – ndërtuar ligjore, janë barrierat tradicionale e normat kulturore. Politikat e bashkërendimit të punës dhe jetës familjare në mënyrë të barabartë mes burrave dhe grave janë më shumë se kurrë të nevojshme për të luftuar diskriminimin gjinor dhe për të siguruar barazi të mirëfilltë mes burrave dhe grave”, ka shtuar kryetari Konjufca.

Kryeparlamentari Konjufca fjalimin e tij e përmbylli me sugjerimin e intensifikimit të përpjekeve institucionale, duke kërkuar kështu të merrën të gjitha masat e nevojshme legjislative dhe masa të tjera të nevojshme që të adresohen mangësitë dhe sfidat që prekin politikat përkrahëse për familjet.​

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të ATVLIVE.TV në Viber.

Bëni Subscribe në kanalin zyrtar të ATV-së në YouTube – Kliko KËTU

LAJME TË TJERA

spot_img
spot_img

PUBLIKUAR SË FUNDI

spot_imgspot_img
spot_img

LAJME TË TJERA