Shefi i BE-së : “Do ta mbështesim rritjen ekonomike dhe pjesëmarrjen në treg”

spot_img

Shefi i Zyrës së BE-së, ambasadori Tomash Szunyog ka marrë pjesë në ngjarjen B2B të Projektit TIK-u për Zhvillim në Kosovë.

Vizita është pjesë e fushatës “Për ju. Me ju”, fushatë e cila synon të informojë qytetarët mbi mbështetjen që unionin jep me projektet të ndryshme në të gjithë sektorët.

Szunyog tha se takimi i bizneseve më njëri-tjetrin do të mundësojë përfshirjen ne treg sa më të gjerë, duke shtuar se projekti ndihmon në rritjen e bashkëpunimin të sektorin e ICT-së.

Ai ka sqaruar se prej kur ka filluar implementimi i projektit kanë trajnuar 500 persona në këtë fushë.

Shefi i BE-së tha se mbeten të përkushtuar që ta mbështesin rritjen ekonomike dhe pjesëmarrjen në treg të bizneseve.

“Jam i nderuar që jam prezentë në eventin e pesë me radhë B2B ku bizneset do të takohen me kompani të tekstileve. Shpresoj që dita e sotme do të sjellë mundësi të reja sa i përket digjitalizimit. Ky event jep mundësinë e bashkëpunimit të ICT dhe përfshirjes në treg më të gjerë”.

“Ky projekt ndihmon në formësimin e sektorit digjital. Ne mbështesim rritjen ekonomike dhe pjesëmarrjen në treg. Që nga janari kur ka filluar projekti kemi parë zbatim dhe mbi 500 njerëz do të jenë të trajnuar nga ICT. Mbi 42 evente do të organizohen, 4 janë evente B2B dhe janë mbajtur në Prizren, Gjilan, Mitrovicë dhe do të mbahen së shpejti edhe në Prishtinë”.

“Pjesëmarrës të këtyre eveteneve janë të diplomuar. U jepet mundësi që të përfshihen përmes ICT. Jam shumë i kënaqur që jam këtu ku promovohen inovacioni dhe trajnimet biznesore. Falënderoj pjesëmarrësit dhe shpresojë që ky event do të rezultojë në partneritete konkrete”.

Artanë Rizvanolli, ministre e Ekonomisë, tha se nga zhvillimi i këtij sektori mund të përfitojë edhe sektori i bujqësisë, gastronomia, etj.

“Jam shumë e lumtur që jam këtu në vizitën e parë në Gjakovë. Sektori i TIK është me rëndësi për shkak të rritjes së eksportit dhe është kampione në rajon për shtrirje të internetit. Sektorët tekstili bujqësia gastronomia mund të përfitojnë nga digjitalizimi”.

“Digjitalizimi është domosdoshmëri dhe sfidë dhe projekti ICT e dëshmon përkushtimin e gjithë akterëve në Kosovë për digjitalizimin e ekonomisë. Unë jam e bindur që projekte ai ky do të kontribuojnë në zhvillimin e shoqërisë. Edhe trajnimet që po zhvillohen kanë pjesëmarrje të balancuar gjinore. Të sigurohemi që përfshirja e grave të jetë e barabartë”.

Kryetari i komunës së Gjakovës Ardian Gjini, tha se BE-ja është donatori më i madhë në Gjakovë dhe Kosovë në përgjithësi dhe se e ka ndihmuar vendin jo vetëm sektorin e TIK po edhe shumë sektorë, raporton EO.

“Unë jam tepër i lumtur me trendet në Gjakovë për një kohë stabile. Nëse në vitin 2016 janë dhënë 2 800 metra katror në vitin 2020 janë dhënë 70 mijë metra katrorë leje ndërtimi”.

“Për shkak të këtij trendi kemi rritje 44% të të hyrave të komunës së Gjakovë. Kemi mbërritur me tejkaluar 70% të të hyrave vetanake. Duhet mi falënderuara ICT Kosova”.

Vjollca Qavolli, drejtoreshë ekzekutive e “STIKK”, tha se pandemia a ka dëshmuar se sa është i rëndësishëm ky sektor.

“Megjithatë fjalimet falënderuese janë të nevojshme për donator. Një përshëndetje nga zotëri Szuynog. Unë përfaqësoj sektorin ICT dhe ky projekt ka qenë i kërkuar me vite të tëra që të kemi rini të shkathtë për ICT”.

“Ky projekt po realizohet dhe 7 vitet e fundit orientimi ka qenë eksporti. Megjithatë pandemia na ka treguar që sektorë tjera nuk mund te zhvillohen pa ICT”.

DUHET TË LEXONI

spot_img