26.7 C
Pristina
Saturday

Fondi Kombëtar do të mbështesë bullgarët që dëshirojnë të studiojnë në universitetet më të mira botërore

Në prag të Ditës së Shën Kirilit dhe Metodit, një program kombëtar i Fondit Stefan Stambolov është ngritur zyrtarisht për t'u dhënë studentëve bullgarë mundësinë për të marrë një diplomë master në disa nga universitetet më elitare në botë, tha Shërbimi i Informacionit të Qeverisë.

Në prag të Ditës së Shën Kirilit dhe Metodit, një program kombëtar i Fondit Stefan Stambolov është ngritur zyrtarisht për t’u dhënë studentëve bullgarë mundësinë për të marrë një diplomë master në disa nga universitetet më elitare në botë, tha Shërbimi i Informacionit të Qeverisë.

Sipas programit kombëtar, të krijuar me iniciativën e kryeministrit Kiril Petkov, shteti do t’u sigurojë studentëve të përzgjedhur deri në 200.000 leva në vit, me kusht që të kthehen për të punuar këtu pas diplomimit.

Diskutimi publik për projekt-programin kombëtar përfundoi më 9 maj dhe tani pret miratimin e kabinetit. Përzgjedhja e grupit të parë prej dhjetë studentësh për të marrë financim për studimet e tyre jashtë vendit në vitin akademik 2022/2023 është planifikuar në qershor.

Fondi do të ndajë 2 milionë leva çdo vit për tri vjet. Do të zhvillohen tri fushata përzgjedhëse për miratimin e dhjetë studentëve, të cilëve do të mbulohen shpenzimet e transportit në universitetin e huaj, tarifat e shkollimit, kostot e akomodimit dhe sigurimet shëndetësore.

Kandidatët e përzgjedhur duhet të nënshkruajnë një kontratë me shtetin që i detyron ata të kthehen në Bullgari brenda gjashtë muajve nga diplomimi i tyre për të punuar për të paktën tre vjet ose të kthejnë fondet me interesin përkatës.

Aplikantët duhet të jenë shtetas bullgarë me një diplomë bachelor ose master të marrë në pesë vjetët e fundit në një fushë profesionale që korrespondon me programin master në aplikim dhe me një notë mesatare prej të paktën 5.00 (nga 6.00). Financimi i këtij viti do të jetë për studime në universitete të renditura në top 15 nga katër renditjet kryesore botërore në kohën e përpunimit të programit kombëtar.

Në një video fjalim për themelimin e Fondit Stefan Stambolov, kryeministri Petkov tha se Shën Kirili dhe Metodi i hapën popullit bullgar rrugën drejt dijes përmes alfabetit bullgar.

Në historinë moderne, politikani përparimtar Stefan Stambolov, duke investuar në edukimin evropian të rinisë së motivuar, i dha vendit njerëz që hodhën themelet e Bullgarisë bashkëkohore.

Fondi synon të ndihmojë bullarët me potencial të dëshmuar për të marrë aftësi në lidhje me profesionet e së tashmes dhe të së ardhmes dhe për të aplikuar përvojën e tyre në Bullgari. Njohuritë dhe kompetencat e fituara gjatë studimeve jashtë vendit si dhe botëkuptimi i tyre i zgjeruar do të kontribuojnë në zhvillimin e ekonomisë dhe shoqërisë bullgare, tha Petkov në video-adresimin e tij./BTA/

REKLAMËspot_imgspot_img

ARTIKULL I SPONSORIZUAR

PUBLIKUAR SË FUNDMI
spot_img
NGJARJE TË TJERA
REKLAMËspot_img