15.2 C
Pristina
Tuesday

ECB: Vendet e Eurozonës të përdorin paratë e tyre në mënyrë më efikase

Vendet e Eurozonës po shpenzojnë më shumë sesa do të marrin për të zbutur goditjen ekonomike nga lufta në Ukrainë përmes subvencioneve të karburantit dhe masave të tjera mbështetëse, tha sot Banka Qendrore Evropiane (ECB), duke u thënë qeverive që të përdorin paratë në mënyrë më efikase.

Vendet e Eurozonës po shpenzojnë më shumë sesa do të marrin për të zbutur goditjen ekonomike nga lufta në Ukrainë përmes subvencioneve të karburantit dhe masave të tjera mbështetëse, tha sot Banka Qendrore Evropiane (ECB), duke u thënë qeverive që të përdorin paratë në mënyrë më efikase.

Vendet e Eurozonës kanë miratuar masa mbështetëse me vlerë 0.9 për qind të produktit të tyre të brendshëm bruto (PBB), kryesisht për të kompensuar një rritje të çmimeve të energjisë.

Megjithatë, kjo duhet vetëm të rrisë rritjen e PBB-së në eurozonë me rreth 0.4 pikë përqindjeje këtë vit dhe të ulë inflacionin me pak më pak se kaq, kryesisht nëpërmjet çmimeve më të ulëta të energjisë, sipas ECB-së.

Në studim, ECB vlerësoi se ndikimi në rritje do të zhdukej vitin e ardhshëm dhe se ndikimi në inflacion do të kthehej.

Në periudhën nga 2022 deri më 2024, masat stimuluese të miratuara në përgjigje të luftës pritet të sjellin pak më pak se 0.4 pikë përqindje në rritje dhe të frenojnë inflacionin me pak më shumë se 0.1 pikë përqindje, shton ECB.

Banka përcaktoi gjithashtu se gjysma e stimujve fiskalë kishin për qëllim mbështetjen e konsumit afatshkurtër të lëndëve djegëse fosile, ndërkohë që vetëm një pjesë minimale kontribuoi drejtpërdrejt në tranzicionin e gjelbër.

“Duke parë përpara, duhet të bëhen përpjekje për të synuar masat kompensuese të lidhura me energjinë më afër familjeve më të cenueshme,” tha ECB.

“Për më tepër, stimujt duhet të synojnë reduktimin e përdorimit të lëndëve djegëse fosile dhe varësinë nga energjia ruse, duke ruajtur financat publike të shëndetshme,” shton ajo.

spot_imgspot_img

ARTIKULL I SPONSORIZUAR

PUBLIKUAR SË FUNDMI
NGJARJE TË TJERA
spot_img